Граждани започват кампания срещу колите по тротоарите 21.09 | 12:39

Хората редовно да подават сигнали за неправилно паркирали, зоват инициаторите

От iNews.bg

Сдружението "Безопасни детски площадки" започна кампания за осигуряване на безпрепятствен достъп и движение по тротоарите, които водят или са в близост до детски градини, училища и площадки за игра. "Освободете тротоарите" е надсловът на инициативата, която продължава до 12 октомври.

"Опасно е за децата, опасно е за родителите, опасно е за всички", казва родител. Шофьорите, паркиращи на тротоарите пък, обясняват това с липсата на места за паркиране.

В предаването "Хоризонт до обед" на БНР медийният експерт Мая Цанева, която е създател на групата "Безопасни детски площадки", коментира:

"Този казус няма краткосрочно решение. Това, което ние стартирахме, има за цел да пробуди гражданското ни съзнание за това, че трябва да се потърси решение, което е отвъд самоволните граждански действия, като вдигане на чистачки и други подобни мерки, и заедно с Общината да потърсим наистина решение на този проблем. Важно е първо гражданите да са редовни в това да подават сигнали за тези неправилно паркирали автомобили и съответно институциите да имат грижата редовно да обикалят тези места и да глобяват. Подаването на сигнал рядко решава конкретен проблем за даден тротоар, той е по скоро знак за Общината, че трябва да потърси дългосрочно решение на проблема".

Цанева подчерта, че проблемът с паркирането е голям, но най-важното е безопасността на децата:

"Хората, от които зависи взимането на тези решения, трябва да помислят за нещо повече от това просто да се инвестира в пътища или да се поправят на малки участъци тротоарите".

Според нея решението на този проблем е комплексно. От сдружението очакват сигнали и предложения за решаване на проблема с неправомерното паркиране на тротоарите. Най-важното е промяната на манталитета, категорична е Цанева.

Водещи

Най-четени