Заваляха лидерски оставки след изборния провал на десните 28.03 | 18:01

След Радан Кънев, сега и Лукарски напуска поста в СДС заедно с цялото ръководство

От iNews.bg

Оставките в традиционната десница след краха й на парламентарните избори продължават да валят. Днес от лидерския пост обяви, че се оттегля и председателя на СДС Божидар Лукарски. Вчера това направи лидерът на ДСБ и формацията "Нова република" Радан Кънев. Политическият съвет на коалицията "Реформаторски блок", от която СДС е част, също подаде вчера колективна оставка.

Припомняме, че нито една от трите истински десни формации в България не успя да премине 4-процентовата бариера, за да влезе в парламента. Причината е в разединението на Реформаторския блок, Нова република и гражданската формация на Христо Иванов "Да, България". Трите заедно щяха да получат близо 10% и да са трета политическа сила. Сега обаче над 300 000 десни избиратели в страната останаха без свой политически представител във властта.

Освен че не влизат в парламента, десните партии остават без държавна субсидия и трябва да напуснат сградите, където се помещават предоставените им от държавата безплатни сгради и офиси. За първи път от 26 години СДС ще напусне култовата централа на "Раковска" 134.

Председателят на СДС Божидар Лукарски заедно с цялото ръководство на партията подаде оставка, съобщи бТВ. "Във връзка с резултатите от изборите поемам отговорност и подавам оставка, както и цялото ръководство на СДС в лицето на Националния изпълнителен съвет (НИС)”, заяви той.

Оставките ще бъдат депозирани пред Националния съвет на партията на 4 април, когато ще бъде избрана и дата за отчетно-изборна конференция на СДС.

"Дали Реформаторският блок ще остане в този си вид, ще бъде тема на утрешното заседание на Националния координационен съвет на коалицията. Винаги всичко е възможно", отговори Лукарски на въпрос дали след срещата утре може да дойде и краят на РБ. Той не се ангажира и с прогноза дали останалите лидери в Блока ще подадат оставка.

Обявеното днес решение било "лично негово и морален акт, свързан както с носталгията по миналото на партията, така и с нейната история". "Винаги така се е случвало с председателите на СДС, когато е имало подобни изборни резултати”, обясни той. И повтори думите на други десни лидери, че "шамарът от вота” е довел до това 300 000 десни избиратели да останат непредставени в парламента, а на всички е ясно, че са необходими обединителни процеси в дясно.

За настоящата ситуация вина имат всички формации от РБ, каза още лидерът в оставка на СДС. На изборите Реформаторският блок се яви в коалиция с партията на Светльо Витков "Глас народен”. Обединението получи подкрепата на 3,06% от избирателите и няма да бъде част от следващия парламент.

Водещи

Най-четени