Лукарски предлага пълно закриване и рестартиране на десницата 31.03 | 14:38

Новото обединено дясно формирование трябвало да започне на чисто

От iNews.bg

Лидерът в оставка на СДС Божидар Лукарски смята, че всички десни формации трябва да се разпуснат и да потърсят отново пътя към обединението след изборния провал. Според него страната се нуждае от нова обединена десница, която да започне напълно на чисто, а обединението щяло да дойде, след като партиите се разделят. "Трябва да се разпуснат всички формации вдясно и да започнем отначало, на чисто", каза Лукарски по бТВ.

Той призова десните лидери, виновни за разцеплението, довело до крах на десницата на изборите, да си поемат отговорността, както той си поемал своята с подадената оставка като лидер на СДС.

Припомняме, че на парламентарните избори на 26 март десните се разцепиха на три – "Реформаторски блок – Глас народен", "Нова Република" и "Движение Да, България" и нито една от тях не успя да премине 4-процентовата бариера за влизане в 44-то Народно събрание. Всяка една от трите формации събра по около 3% от гласовете на избирателите, което доведе до там, че над 300 000 български граждани останаха без свое политическо представителство.

"Някой трябва да поеме отговорността за разцеплението на дясното. Аз като вина, която имам, подавам тази оставка и мисля, че това е достойно. Това е слаб резултат, провал", заяви Божидар Лукарски.

"Ясно е, че трябва да има нов разговор за десницата и да се търси обединение", смята той. Според него съюзът с "Глас народен" е бил в полза на Реформаторския блок, но в ущърб на партията на Светльо Витков, чиито представители са си наложили да говорят по-консервативно в тон с другите фрмации от РБ и от това са загубили своите несистемни гласове.

На 4 април ще се обсъжда бъдещето на СДС в Реформаторския блок, каза още лидерът в оставка. "Голяма част от колегите мислят, че трябва да се напусне Реформаторския блок и да почнат веднага преговори с ДСБ. Не мисля, че ние трябва да сме плъховете, които напускат кораба", коментира той.

Водещи

Най-четени