Изборите свършиха, но сигнали за нередности продължават да валят в ЦИК 06.10 | 15:25

Предстои те да бъдат разгледани на заседание на комисията

От Цанка Донкова

Изборите свършиха, но сигнали за нередности продължават да валят в ЦИК. Това стана ясно от думите на говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщава агенция "Фокус"

"След приключването на изборният ден постъпиха нови общо около 40 жалби и сигнали", заяви Андреев.

От тях 5 са били жалбите, а 35 сигналите. "Една част от сигналите се отнасят за преброяването на гласовете за определена политическа сила и преференциите, които са отбелязани за нея. Другите сигнали са свързани с приключване на изборния ден на места, независимо че пред секциите е имало избиратели, които са чакали и съответно не са били допуснати до гласуване", добави Андреев.

Говорителят на СИК посочи, че се предвижда тези сигнали и жалби ще бъдат обработени и докладвани на заседание на ЦИК. Те са качени и на електронният регистър на интернет страницата на комисията.

По думите на Андреев на тези избори работата на Районните избирателни комисии (РИК) по приемане на протоколите от Секционните избирателни комисии (СИК), е протекла нормално. Нямало е затруднения и не се е създало напрежение за протоколите.

"Това в голяма степен се дължи на два фактора, че изпълнителят на компютърната обработка и информационно обслужване е създал допълнителни работни места. На второ място мерките, които ЦИК предприе във връзка с опростяване на протоколите за отчитане на резултатите и промяна на процедурата, с които те се обработват", подчерта Андреев.

Що се отнася до публикуването на социологически проучвания в медиите от ЦИК уточниха, че 7 медии са публикували социологически проучвания в изборния ден, а глобите, съгласно Изборния кодекс са до 5000 лева при първоначално нарушение, а при до 10 000 лева.

Водещи

Най-четени