Рекордна кръвнина от 1,5 млн. лв. поискаха роднините на баща и син Ботеви, убити от Йордан Таков 21.05 | 13:01

Адвокатът на подсъдимия Йордан Давчев се опита да възрази срещу претендираните суми, като поиска не всички от заявилите молби да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци, но съдът отказа

От iNews.bg

Близо 1.5 милиона лева обезщетение поискаха близките на убитите в Пловдив баща и син Васил и Христо Ботеви от техния екзекутор Йордан Таков по време на разпоредително заседание в Окръжния съд днес. Двойното убийство стана на 26 ноември 2019 година в склад за вендинг автомати в кв. "Гагарин". След извършването на убийството Таков е направил пълни самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана след спречкване по бизнес със съдружника му.

На заседанието се явиха всички близки на убитите, със своите защитници, които поискаха от съда конституирането им като частни обвинители и граждански ищци. Така всеки от тях поиска обезщетенията за причинени предимно неимуществени  и имуществени вреди, пише plovdiv24.bg. Обезщетение поиска дори непълнолетната дъщеричка на убития Христо, който  е бил съдружник на Йордан Таков. Внесени бяха общо 4 иска за неимуществени вреди и имуществени – разходите направени по делото и за закупуване на лекарства. Общата сума на обезщетенията възлиза на сумата от 1 456 728 лева.

Един от защитниците на пострадалите жени - адвокат Хари Харалампиев се явява безплатно, заради което не бяха претендирани разноски, заяви по време на заседанието самият той.  

Адвокатът на подсъдимия Йордан Давчев се опита да възрази срещу претендираните суми, като поиска не всички от заявилите молби да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци, но съдът отказа това негово искане и прие депозираните молби на пострадалите лица.

След това бе даден ход на разпоредителното заседание и бе снета самоличността на обвинения Йордан Таков – 47-годишен, работещ, женен и неосъждан досега, без никакви криминални прояви.

Неговият адвокат поиска и промяна на мярката му за неотклонение, като цитира практиката на Европейския съд за това, че тежестта на престъплението не може да обосновава задържането под стража. Спроед него редно е съдът да вземе предвид поводът за извършване на престъплението, характеристичните данни на обвинения и др.

Адвокат Давчев припомни, че подсъдимият първи е поискал да бъде задържан и закаран в Полицията, като се  е обадил на тел. 112, след като е извършил престъплението и е поискал две линейки. Дал е пълни обяснения и признания за това как е извършил двойното убийство. Според защитника му при всички тези обстоятелства може да бъде поискана по-лека мярка за неотклонение, като няма никаква опасност той да се укрие и не е необходимо задържането му под стража. Самият Таков също поиска от съда да го пусне да се прибере у дома, за да може да се грижи за семейството си. " Не знаех как да реагирам, за да запазя живота си", обясни той.

Това искане обаче бе оспорено от близките на убитите и техните защитници, като съпругата на убития Христо каза, че тя също "иска мъжът и да се грижи за тях, но няма как да стане, тъй като не е между живите".

Жената на обвинения в двойно убийство, явяваща се като защитник, също каза няколко думи пред съда, че той няма на кого да отмъщава, ако е на свобода и че реално те би трябвало да се страхуват и притесняват от отмъщение.

Адвокат Давчев изтъкна и две нови обстоятелства и основания за промяна на мярката, а именно приключване на делото по досъдебното производство и изтеклият срок на задържане.

Съдът прецени, че тези обстоятелства не са достатъчни за това мярката за неотклонение да бъде променена и срокът на задържане под стража не е прекомерен. Именно затова съдът реши, че мярката му за неотклонение към настоящия момент е адекватна и не се налага промяна.

Така Йордан Таков остана под стража, а днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

Делото ще се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. То бе насрочено за 17 юни, от 10.30 часа.

Водещи

Най-четени