България отбеляза 133-ата годишнина от Съединението (ОБЗОР) 06.09 | 20:00

Венци, възстановки, камбанен звън и поздравления от политици

От Ани Романова

България празнува годишнината от своето обединение. На този ден преди 133 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях.

В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре - днешният град Съединение. А днес чествания имаше на много места в страната.

Както преди 133 години, камбанен звън извести началото на Съединението в града под тепетата. Повече от 100 доброволци се събраха, за да възпроизведат паметния момент. В четвъртък вечер, в центъра на града, пък има възстановка на събитията около Съединението. За първи път четниците ще носят раници, изработени по снимки от паметния ден. Кулминацията ще бъде тържествената заря-проверка. Преззидентъ Румен Радев ще произнесе тържествено слово, предаде Нова тв.

Пловдивският митрополит Николай подчерта по време на тържествената литургия за празника, че е тъжно българският народ да е разединен.

А по традиция, след изстрел на черешови топчета, повече от 120 мъже и жени пробягаха обединени пътя от Съединение до Пловдив, по който е минала четата на Чардафон Велики.

Велико Търново е мястото, където старите думи "Съединението прави силата” се изписват за първи път - на сградата на Учредителното събрание. Актът за Съединението, според историци, е подготвян и в старата столица.

А военен ритуал и заупокойна молитва на паметника "Майка България” почетоха празника.

Венци, стихове и уроци по родолюбие имаше и в Благоевград - в името на повече "съвременно" Съединение.

Много жалост за разделението и много радост за Съединението се усетиха и в София, пред мавзолея-костница на Александър I Батенберг.

През 2018 г. Съединението се чувства като геройство - толкова далечно във времето, че все едно е само на книга. Зад него в реалността обаче стоят и дипломация, и упорство, и вяра - че пак ще го има, по друг начин.

Снимка: Булфото, архив


Водещи

Най-четени