Правната комисия отхвърли ветото на президента за надглавния прокурор 16.02 | 15:37

Обсъжданията отново нажежиха страстите между ГЕРБ и БСП

От iNews.bg

Правната комисия на НС преодоля ветото, което президентът Румен Радев наложи на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от Народното събрание на 29 януари 2021 г., предаде БНТ.

Държавният глава върна закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите. Според него приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

По време на обсъжданията днес Красимир Ципов заяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона, тъй като не споделят изложените мотиви в указа за връщане за ново обсъждане. Крум Зарков от БСП посочи, че всички наблюдатели, експерти се обявиха против това законодателно решение. "То е неразбираемо нито за българска правна система, нито за която и да било друга”, заяви той. Христиан Митев каза, че също няма да подкрепи ветото и ще гласува за повторното приемане на законопроекта.

При повторното гласуване на закона в правна комисия "за” бяха 12 депутатите, 7 бяха "против”, нямаше въздържали се и така ветото беше преодоляно.

Водещи

Най-четени