Отвориха черната кутия на падналия в Черно море изтребител, но е херметизирана 25.06 | 09:07

Експертите допълват, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време

От iNews.bg

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация, научи NOVA от свои източници. Експертите допълват, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време. 

"Да кутията е отворена. Имаме опасения, че участъци от платките в черната кутия са с нарушена херметизация и са с възможни повреди". Това потвърди в ефира на "Здравей, България" министърът на отбраната Георги Панайотов. 

По думите му технологията на изпълнение е много сложна. "Има многослойни платки с така наречения печатен монтаж. Има и скъсан лентови каел, който е специален, а в авиобаза "Граф Игнатиево" няма принципни схеми, за да могат да се проследят тези връзки. Това налага да потърсим производителя. Черната кутия ще бъде предоставена на специализирана лаборатория. Производителят е в Украйна  и там ще бъде снета цялата информация за параметрите на полета", посои министърът. 

Според него става дума за удължаване на технологичното време за разчитане на данните от черната кутия. Министър Панайотов изрази надежда, че данните ще бъдат извадени изцяло. 

15 дни след катастрофата, кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата "Граф Игнатиево". 

Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени. Инцидентът, при който загина майор Валентин Терзиев, стана в ранните часове на 9-ти юни.

Водещи

Най-четени