Столична община: Обстановката в София е усложнена, няма достъп до Витоша 17.01 | 12:32

Най-много сняг в страната е навалял в столицата - средно 30 см

От Ростислава Иванова

Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк "Витоша" - Драгалевци – Алеко и Бояна - Златни мостове са затворени за движение. Заради продължаващия снеговалеж обстановката в София е усложнена. Обработки се изпълняват приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, на опасни и стръмни участъци и мостове и заледени участъци. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН снежната покривка в столицата е средно 30 см, докладваха от Столична община.

Продължава работата по почистване на града, на терен работи цялата налична снегопочистваща техника, увери местната власт. Снегопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всички 24 райони на Столична община.

В момента продължават обработки срещу заледяване в районите: Средец, Витоша, Нови Искър, на Южната дъга на Околовръстен път и бул. "Брюксел" към летището. Обработват се трасета на градския транспорт, но поради непрекъснатия валеж те са заснежени. Почистват се спирките на градския транспорт и подходи към подлезите.

Градският транспорт се движи по своите маршрути. Затруднение има по планинските пътища Железница – Бистрица и за село Желява, по които се движат автобусни линии 70, 98 и 118.

Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк Витоша - Драгалевци – Алеко и Бояна - Златни мостове са затворени за движение.

Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столична община е отреагирало на 18 сигнала за паднали клони и дървета по пътните платна.

Обстановката е усложнена и общината призовава гражданите, ако не се налага, да не излизат с автомобили. От Столична община напомнят на гражданите, че трябва да почистят пред входовете на жилищните кооперации. Същото задължение имат и собствениците на търговски обекти и офиси.

При необходимост през деня, за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди.

Най-много сняг е натрупал в София, показват данните на НИМХ. В Драгоман снежната настилка е 10 см, в Кюстендил е 6 см, в Благоевград е 5 см. На другите места, където има снеговалеж, настилката е все още по 2-3 см.

 

Според метеоролозите все още няма влошени условия заради снеговалежите, защото на повечето места в централните и източните части от страната процесът все още не е започнал и всичко е спокойно към момента. Процесът протича по-бавно, но въпреки това остават обявените оранжев и жълт код за страната заради очакваното застудяване и обилните снеговалежи.

Водещи

Най-четени