Църквата почита Преподобния Теодосий Търновски 27.11 | 09:30

Освен него почит се отдава на Свети Яков Персиец и на Преподобният Паладий

От iNews

На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски, на Свети великомъченик Яков Персиец и на Преподобния Паладий.

Преподобният Теодосий Търновски бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателят на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа. Преподобни Теодосий Търновски създава със своята исихастка школа нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревностен следовник е Свети патрирах Евтимий Търновски. Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си на свети човек, преподобния Теодосий Търновски е водач в борбата на православната църква срещу ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново, на който са осъдени месалианската, богомилската и адамитската ереси. През 1360 г. на друг събор осъжда юдейската религия, вероятно във връзка с приемането на кръщение от втората съпруга на Иван Александър Сара. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, починал в 1363 година.

Свети Яков Персиец бил богат и знатен християнин. За да спаси семейството си от преследвания, той приел да извърши езически обред. Това дълбоко огорчило родната му майка и съпругата му – ревностни християнки. Яков се разкаял и се отрекъл от дадения обет. Страшните мъчения не били в състояние да отвърнат Яков от вярата му в Бог, затова отсекли главата му през 421 година. Когато по-късно в Персия бил издаден указ да се изгарят светите мощи на мъчениците, християните изпратили мощите му в Йерусалим, откъдето през първата половина на V век те били пренесени от Едеския епископ Петър в Тавена, Египет. Според друго предание те били пренесени от Персия в Италия, където главата на светия мъченик и досега се съхранява в една Ватиканска базилика. Негови мощи има и в Брага, Португалия, където пренасянето им се празнува на 22 май.

Преподобният Паладий е роден около 364 г. в малоазийската област Галатия. На 24-годишна възраст приел монашество и прекарал от 388 до 399 година в подвижнически живот в Египет. За да се запознае по-добре с монашеския живот и да подири примери на истинско подвижничество, Паладий обикалял пеш местата, където се подвизавали бележити християнски отшелници. През 400 г. той бил ръкоположен за епископ на гр. Еленополис в Малоазийската област Витиния. Починал вероятно около 425 година.

Водещи

Най-четени