Догодина "кацаме" директно в метрото 11.04 | 17:35

Връзката на метрото с терминал 2 на летище София ще е готова тогава

От iNews.bg

60 на сто от участъка от бул. "Цариградско шосе" на метрото до летището е вече са изградени.

Това се похвали столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери как върви строителството.

След година връзката на метрото с терминал 2 на летище София ще е готова и нови около 98 хиляди души ще могат да ползват ежедневно най-модерния обществен транспорт, обяви кметът на София.

По думите на Фандъкова строителството и на двата участъка на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до летището и до ул. "Сребърна", които в момента се изграждат, върви по график.

Тя подчерта, че метрото остава един от най-модерните и успешни европейски проекти, реализирани в България.

Заедно със строителството на метрото, четири километра нови булeварди в ж.к. "Дружба" и ж.к. "Младост" се очаква да бъдат завършени тази есен, информира Фандъкова.

Във връзка с ремонта на моста при 4-ти километър тя призова гражданите да ползват буферния паркинг на бул. "Цариградско шосе", за да не попадат в задръстването на 4-ти километър. При ползване на метрото паркингът е безплатен, припомни Фандъкова.

По нейна покана в София е кметът на Букурещ Сорин Опреску заедно с делегация от експерти за обмяна на опит в областите транспорт, здравеопазване, социални дейности, образование и култура. Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев представи пред Опреску схемата на столичното метро и начина, по който то се изгражда.

Кметът Фандъкова изрази надежда до средата на годината София да се включи в Асоциацията на дунавските градове. Имаме договореност със Сорин Опреску да подготвим съвместни проекти, за да можем да се възползваме от допълнително европейско финансиране по линия на Дунавската стратегия, каза Фандъкова.

Тя допълни, че нейният колега Опреску е разказал за опита на Букурещ в санирането на панелни жилища. В румънската столица санирането е децентрализирано - ангажимент е на районите на града. Почти половината от панелните блокове в Букурещ са санирани, отбеляза Фандъкова.

Опреску посочи, че за него винаги е удоволствие да посещава София и много уважава кмета Фандъкова, защото тя прави много за хората.

Водещи

Най-четени