Сметната палата ще проверява как Атака е събрала 1.3 млн. лв. членски внос 28.04 | 11:44

ББЦ също подлежи на проверка

От Беатрис Николoва

Сметната палата ще проверява събраните приходи на партия "Атака" от членски внос, обяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред Нова телевизия. Освен партията на Волен Сидеров, проверени ще бъдат документите и на "България без цензура" на Николай Бареков.

НАП също се се включи в одита, а финансовият министър е този, който ще реши дали на някоя от тях да бъде спряна държавната субсидия.

През тази година "Атака" отчита 702 хил. лева от 150 дарители, сред които лидерът й Волен Сидеров. Той е дал 9000 лева на партията си. Приходите й от държавната субсидия са 3 210 000 лева. От издателска дейност са отчетени 20 хил. лева, толкова са и собствените средства на кандидатите в изборите.

От членски внос Атака е събрала 1 273 000 лева, като интересното е, че само преди три години партията на Волен Сидеров не е декларирала доход от членски внос, година по-късно е деклариран 90 хил. лева доход от членски внос, а през миналата година – около 300 хил. лева.

Двете най-големи партии у нас – ГЕРБ и БСП имат по-малък приход от членски внос. Социалистите са събрали 1.25 млн. лв., а от ГЕРБ - 88 000 лв.

Още вчера стана ясно, че и  "България без цензура" (ББЦ) ще бъде проверявана, защото от партията не подадоха в срок данните за своите дарители.

От своя страна лидерът на ББЦ Николай Бареков обвини Сметната палата в лъжа.

Вчера той заяви: "Сметната палата гилотинира България без цензура, давайки едно лъжливо твърдение, че декларацията не е подадена в срок, а тя е подадена в срок.

Нашата документация е пълна, липсват просто около 10% на дарителите, трите имена са там. Тук става въпрос за един дребен пропуск."

Припомняме ви, че на 27 април лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков потвърди тази информация, като заяви, че "на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15-ти април - вече над 800. А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март".

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече - приходи, разходи, дарители.

На въпрос дали това ще доведе до спиране на субсидията на Бареков, Цветков обясни, че Сметната палата няма право да спира субсидия, а това право има министърът на финансите. Институцията ще уведоми Владислав Горанов и НАП за нередностите при ББЦ.

Водещи

Най-четени