Учебната година за децата, останали без домове в Мизия започва с 400 лв. помощ 02.09 | 16:45

Въпреки щетите училищата в града ще отворят навреме

От Цанка Донкова

Учебната година за децата, останали без домове в Мизия започва с 400 лв. помощ от Министерството на образованието и науката. Те са предоставени на училищата и са под формата на ваучери. Средствата трябва да бъдат използвани за закупуването на най-необходимите неща за започването на учебната година като дрехи, обувки, учебни помагала и др. Изразходването на средствата ще се извърши по преценка и под контрола на училищните директори.

Едва месец измина от опустошителното наводнение сполетяло Мизия, но училищата в града ще започнат навреме новата учебна година, въпреки щетите. Това увери служебният министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова, съобщават от пресцентъра на МОН.

Министърът е посерил Професионалната гимназия по химични технологии "Васил Левски". Там най-пострадал е първият етаж на училището, където вследствие на наводнението, на много места е пропаднала подовата настилка. Няма обаче конструктивни дефекти. Въпреки това учебният процес ще бъде изцяло възстановен на втория етаж.

Районната здравна инспекция (РЗИ) е извършила проверка на хигиенната обстановка и е дала вече одобрение за начало на първия срок на втория етаж. Ремонтните дейности по отстраняване на щетите на първото ниво на училището и дезинфекцирането ще продължат и след 15 септември, без да пречат на учебния процес като се очаква да завършат в едномесечен срок.

Министър Румяна Коларова посети и Основното училище "Цанко Церковски". В училището, което е средищно, учебният процес ще започне на втория и на третия етаж, докато продължават ремонтните дейности и дезинфекцирането на първия. И в основното училище има вече разрешение от РЗИ за начало на учебния процес.

В сътрудничество с Министерството на младежта и спорта ще бъде подпомогнато възстановяването и на спортните обекти – голям и малък физкултурен салон и лекоатлетическа писта.

В Професионалната гимназия "Васил Левски" се обучават 94 ученици, а в основното училище "Цанко Церковски"– 257. Установено е, че само осем учиченици са напуснали града заради разрушени къщи.

Водещи

Най-четени