Хакерска атака в системата за онлайн преброяване в първите часове от старта 07.09 | 11:30

Официално стартира 18-то национално преброяване на населението на България

От iNews.bg

Официално стартира 18-то национално  преброяване  на населението на България. Първата регистрация е осъществена още в първата минута на 7 септември в 00:00 ч. До 7 ч. сутринта са били регистрирани 3571 човека, съобщиха по време на откриването на кампанията.

До 17 септември ще приключи онлайн  преброяване то (това може да стане на адрес: www.census2021.bg), след което от 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители и ще помогнат на тези, които не са се самопреброили онлайн. Обучените преброители са 27 000 души.

Очакванията са 70% от населението да се преброи онлайн.

Мотото на кампанията по  преброяване то е: "Включи се, защото си важен".

"Това е важен процес. Всяко домакинство има значение. Всеки един има задължение по закон да участва. Националното  преброяване  ще даде пълната картина за страната ни", каза вицепремиера Атанас Пеканов.

"Направете го онлайн, защото това прави процеса по-бърз и безопасен в процеса на пандемия", призова Пеканов. Той посъветва също така да помогнем на близки и роднини в  преброяване то онлайн. "Аз вече го направих", каза още Пеканов.

"Трябва да знаем хората как живеят, как се отопляват, какво образование имат", допълни вицепремиерът.

Въпросникът включва лична информация за човека, образованието и отоплението на домакинството. "Цялата информация се пази в пълна конфиденциалност", увери Пеканов.

"Първото  преброяване  е направено през 1881 г. от княз Александър Батенберг", обяви Атанас Пеканов.

Новината отпреди минути е, че: "Има хакерска атака в момента, която е причина за ограничаване на част от ресурса, за да бъде преодоляна тази атака", казаха от НСИ.

"Ние очакваме такива подобни атаки и сме взели мерки", казаха още от НСИ. 

Водещи

Най-четени