Симеонов иска връщане на салоните за пушачи в кръчмите 13.04 | 12:02

НФСБ ще иницира промени в Закона за хазарта, които да забранят обявяването на имената на спечелилите

От iNews.bg

Връщане на стария режим в заведенията – със салони за пушачи и непушачи, иска Валери Симеонов. Предложението още не е факт, но ще дойде не от ролята му на вицепремиер, а на лидер на НФСБ. Парламентарната група на партията ще внесе официално идеята. Това обяви самият той пред БНТ.

Според думите му НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично стария режим. Налице е и идея за промяна в Закона за туризма. С нея се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за месните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт. Третият законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието "преместваем обект" и с изискванията към него. Предвиждат и промени и в Закон за хазарта, сред които и премахване на оповестяването на игрите и спечелите печалби.

Симеонов коментира, че по наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. Няма спешен срок, той е до края на 2019 г., каза той и допълни, че става въпрос за два етапа като по-важен по думите му е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние, която предстои да бъде обсъдена днес.

"Сама по себе си медицинската експертиза представлява революция в работата на ТЕЛК-овете на комисиите, които дават заключение за здравословното състояние на хората с ограничена трудоспособност. Тя е създадена по образец на германската система и е подготвяна в продължение на половин година. Някой да не си мисли,че е административен акт, който е измислен в последната седмица и пляснат, защото му е дошло времето", каза вицепремиерът. Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Симеонов заяви, че не разбира смисълът да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене и който не се спазва. "Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", каза Симеонов.

Водещи

Най-четени