Купуваме два хеликоптера-линейски с европари 20.02 | 16:31

Специалните машини ще работят към системата на Спешната помощ

От iNews.bg

България е спечелила проект, с който ще придобие два хеликоптера - линейки, стана ясно след брифинг в Народното събрание. Средствата, в размер на 20 милиона лева, са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж", предаде БНР.

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма изградена въздушна помощ. Процедурата по придобиването на т.нар. "въздушни линейки" вече е в ход и е въпрос на месеци страната ни да има така необходимите за спасителните служби хеликоптери - линейки.

Предстои изграждане и на хеликоптерни площадки.

Най-важното, към което регионалното ведомство се стреми, е да осигури т.нар. "процедури и протоколи" за работа на тези линейки, обясни зам.-регионалният министър Деница Николова:

"За да можем да имаме и абсолютно ясната и адекватна сигурност и наистина да служат най-вече за спасяването на човешкия живот".

Проектът е свързан и с обучение на хората, които ще управляват хеликоптерните линейки.

"Те ще са за нуждите на спасителните служби, сред които има и много лекари", посочи д-р Ивиан Бенишев, директор на Дирекция "Медицински дейности" към Министерството на здравеопазването:

"И които са участвали в различни мисии с различни машини на борда".

Емил Нешев, директор на спасителната служба към БЧК, подчерта, че въздушните линейки ще дадат възможност за спасяване на повече хора:

"Вярвам, че е мечтано от много поколения планински спасители. Много често имаме пациенти, които са в тежко състояние и имат огромна необходимост от наличието на въздушна линейка".

Водещи

Най-четени