Сделката ЧЕЗ-Инерком предизвика поредния скандал ГЕРБ-БСП 25.02 | 16:41

От партията и Българската банка за развитие категорично отрекоха да е финансирана покупката на ЕРП-то

От iNews.bg

Знае се, че Българска банка за развитие /ББР/ не е финансирала сделката с ЧЕЗ, Нинова лъже. Това заяви депутатът от ГЕРБ и пресвдател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на извънреден брифинг в централата на партията по повод твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, предаде БГНЕС. Нещо, което ни възмути е една лъжа - ББР по някакъв начин щяла да финансира сделката с ЧЕЗ, продължи той. Това не е вярно, тази банка не участва в сделката за ЧЕЗ и това е публикувано на 15 февруари т.г. в една електронна медия. Няма как лидерът на БСП да не е знаела тази информация, смята той.

Днес се наложи ББР отново на своята страница да публикува съобщение по случая. Малко преди това наистина държавната финансова институция отрече категориччно, че има общо със сделката. "Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания "Инерком", гласеше съобщението, публикуано на сайта на ББР. В него бе подчертано още, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

За нас е необяснимо защо се пускат такива плоски лъжи, каза Добрев. Разтревожи ни тезата на Нинова, че институциите в България трябва да се подчиняват на изпълнителната власт, коментира той. Питаме се, когато Нинова е била зам.министър използвала ли е институциите за определени цели. Защото тя каза, че институциите в България ги знаем и те ще направят това, което смята премиерът.Скандално е това нейно твърдение и е обида за самите институции, отбеляза Добрев. Тревожи ни това и вярваме в институциите като във времето сме се стремили да ги направим независими, посочи той и даде пример с КЕВР, където ГЕРБ има само двама представители, а никоя друга партия няма мнозинство.

Силно сме притеснени от това, че БСП не изпълнява ролята си на опозиция, заяви и бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Според него Гинка ще обясни откъде идват парите за ЧЕЗ, когато Корнелия Ненова обясни откъде идват парите за приватизацията, в която е участвала. Според него тя не е дори за нивото на зам.-министър, а партията, ръководена от нея, се превръща в инкубатор на клюки. Ако си уволнен за съмнения с корупция , ако преди това си участвал в бандитската приватизация, както те самите я определят, а днес се превръщаш в човек, който генерира само лъжи и фалшиви новини, то тогава ти вредиш на статута на опозицията. Това поведение на лидера на опозицията има силно болестотворен характер и започва да се проявява и при българския президент. Вероятно те са нереализирани репортери, смята Тодоров. Ние казахме, че е чудовищно, политическо отровителство да се твърди, че премиерът стои зад сделката с ЧЕЗ, подчерта бившият депутат в отговор на въпрос на медия. Червената партия все повече придобива жълти черти, добави той.

Водещи

Най-четени