България пак № 111 от 180 страни в света по свобода на пресата 18.04 | 10:30

Държавата ни е между Ангола и Мали, равни сме по индекс с Етиопия, сочи годишният доклад на "Репортери без граници"

От iNews

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Международната неправителствена организация "Репортери без граници" оповести годишния Индекс за свобода на пресата, който тази година е озаглвен "Механизми на страха".

Както през 2018 г.,  България заема 111-о място -  между Етиопия, която имат същия индекс като нашата страна (35.11), и Мали, която  е а на 112-о място.

Класирани са общо 180 държави. На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

Журналистите все по-често са обект на насилие, показва още докладът. Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици-популисти и авторитарни лидери се превръща във физически атаки по целия свят.

През отминалатагодина най-значително намаляване на рейтинга по региони е отбелязано в Северна и Южна Америка (+3,6%).

Второто най-голямо понижаване на рейтинга се наблюдава в Европейския съюз и на Балканите (+1,7%). В този регион, който по принцип се смята за най-спокоен и където е запазено най-високото ниво на уважение към свободата на словото, журналистите изведнъж се сблъскаха със страшни заплахи, пише в доклада.

Признаци за това са убийства, станали в Малта, Словакия и България (111 място), словесни нападки срещу репортери, в частност - в Сърбия и Черна гора (104 място, - 1), а също безпрецедентно високата степен на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки" във Франция (32 място, +1), смятат от "Репортери без граници".

Критикувана е Унгария заради отказа на ръководството на партията на Виктор Орбан да отговаря на въпроси на журналисти, които не работят за СМИ и не са сред "приятелите на Фидес". В Полша пък обществените средства за масово осведомяване са превърнати в инструменти на пропагандата, което позволява да се оказва все по-силен натиск върху журналистите.

Изследването привежда примери от цял свят за ограничаване свободата на словото, заплахи и насилие срещу журналисти, като ообщава, че броят на страните, в които журналистите могат да работят спокойно, намалява.

Водещи

Най-четени