Командир на джихадистите спипан у нас 14.10 | 09:21

Сириецът, ръководил бойци на „Ислямска държава“, продвал у нас нелегален тютюн за наргиле

От iNews.bg

Организирана престъпна група е задържана в София, при специализирана операция, проведена на 29 септември. По искане на Специализираната прокуратура, на 1 октомври Специализиран наказателен съд взе най–тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража" по отношение на двама мъже и жена, участници в организираната престъпна група, съобщиха от МВР.

Лидерът на организираната група й пък е бил командир на бойци на "Ислямска държава" в Сирия. Той се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. се е присъединил към армията на "Ислямска държава", на територията на Сирия и е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. При извършените претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИД, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия, предаде БГНЕС. В хода на процесуално-следствените действия - претърсвания и изземания в складове и жилища на територията на столицата, са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства. При съвместните действия по разследването е установено, че тютюнът бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция.

Практически дейността е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за лидера й – чужденец, който има и българско гражданство от 2008 година. Събраните до момента доказателства сочат, че групата за производство и разпространение на тютюн за наргиле работила от 2016 година, без разрешение за това. Те изкупували суровия нарязан тютюн от производители в страната и го доставяли в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение, тютюнът бил обработван с различни есенции и химикали в съдове, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работници я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Купувачи - участници в групата, пласирали готовата продукция у нас и в чужбина. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най – често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

Разследването се осъществява от Специализираната прокуратура, в активна координация с ГДБОП и ДАНС, в две основни направления - производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм.

Водещи