Строежът на оградата на турската граница е към финала си 02.07 | 14:26

Над хиляда полицаи възпират бежанския натиск

От Теодора Кокаланова

"До няколко дни защитното съоръжение по границата с Турция ще бъде напълно готово", съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов.

По думите му към 29 юни са изградени 23 километра от него. "Стойността на съоръжението е малко над седем милиона лева, без около 1,5 млн. лева, които остават за сметка на бюджета на Министерството на отбраната", подчерта Найденов.

Министърът на отбраната посочи, че през сайта на Министерството на отбраната може да се следи как се изпълнява строежът, предаде БТА. По думите на Найденов строежът на оградата е обвит в "абсолютно ненужни скандали".

"Един от законопроектите, който държим да бъде приет от това Народно събрание, е за промяната на Закона за отбраната и въоръжените сили, както и промените в Закона за ДАНС, Закона за МВР и Закона за държавния служител", каза Найденов.

Той подчерта, че това са промени, които дават правната рамка за изпращане на служители в международна военна организация, каквато е центърът на НАТО за реагиране при кризи. "Правителството няма да взема решение за покупка на изтребителите за Българската армия. Подобно решение се взема само в началото на мандата на което и да е правителство, за да се носи и отговорност", уточни Найденов.

"Полицаите, които пазят границата с Турция, са все още над хиляда, въпреки че защитното съоръжение е почти готово. След като оградата бъде довършена, което се очаква да стане до няколко дни, ще бъдат откомандировани поне 700 полицаи", уточни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. 

Според Йовчев бежанският натиск по границата е нараснал многократно през последните седмици. "Връщаме по 150-200 души на ден", добави той.

Ангел Найденов припомни, че до този момент няма решение за свикване на конгрес на БСП. "Всичко зависи от аргументите и начина, по който ще бъдат представени в събота", каза още Найденов. Министърът не изключва на заседание на Националния съвет въпросът да бъде поставен и да има съответно решение.

"Не съм кандидат за тази позиция и не участвам в такава надпревара", отговори Найденов относно дали би се кандидатирал за лидер на партията. Ангел Найденов отрече твърдения, че има амбицията да се кандидатира за поста председател на БСП. 

Водещи

Най-четени