Одобрено: Ще строят общински проекти за близо 180 млн. лв. 04.03 | 18:40

В ход е и нова инициатива на МИП

От Мая Александрова

Министерство на инвестиционното проектиране разреши строеж на осем общински инфраструктурни проекти - предимно за пречиствателни станции и депа за отпадъци. Проектите ще бъдат реализирани в общините Стамболийски, Несебър, Кърджали, Бяла, Видин, Казанлък и Аксаково (Варненско). Общата стойност възлиза на 179 милиона и 400 хиляди лева.

В момента се разглежда документацията на още три проекта - за реконструкцията на Централна гара София, на пречиствателна станция във Видин и трети обект на Несебър по водния цикъл.

В ход е и нова инициатива на МИП и общините за съвместно представяне на проекти на изложения в Западна Европа. Проектите са за индустриални зони, а в инициативата вече са се включили общините Айтос и Радилово.

Експерти на Министерство на инвестиционното проектиране подготвят критериите, по които ще се разпределят определените 6,3 млн. лева от Държавния фонд за развитие на регионите.

Идеята е да се стимулират социално значими за общините проекти и такива, свързани с благоустройството на малки общини.

Голямото предизвикателство пред МИП е инициирането и създаването на система от закони в целия строителен бранш - проектиране, строителство, реализация, контрол, с която да се гарантират сигурността и предвидимостта на инвестиционния процес и да се стимулира развитието на регионите, съобщава БТА.

Водещи

Най-четени