Църквата ни работи по въпроса със статута на Македонската 29.08 | 14:16

В края на ноември Светият Синод създаде специална комисия по молбата на Охридската архиепископия

От iNews.bg

Комисията, която бе създадена от Св. Синод на БПЦ, за уреждане на статута на Македонската православна църква – Охридска архиепископия продължава своята работа. Това каза старозагароският митрополит Киприан, предаде БГНЕС.

В края на 2017 г. Македонската православна църква – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. "Има комисия, която не се е изказала по въпроса. Когато има становище на комисията, то ще бъде разгледано от Светия синод и ще продължи процедурата, както трябва”, подчерта Киприан и добави: Към момента комисията работи.

Изказването на старозагорския митрополит идва само дни след като Вселенската патриаршия /ВП/ чрез архимандрит Роман Анастасиядис остро осъди поведението на бившия македонски владика Йован Вранишковски, който в момента представлява Сръбската православна църква. Вранишковски нарече абсолютно неприемливо Вселенската патриаршия да решава за съдбата на поместните църкви. Според архимандрит Роман Анастасиядис заедно с въпроса за Украинската православна църква е дошло време и за Охридската църква.

Миналия месец македонският премиер Зоран Заев подчерта, че "Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от МПЦ.

Заев е убеден, че Македония като суверенна държава има право на самостоятелна и независима църква”. 

Водещи

Най-четени