Автокъщи в Дупница масово укривали данъци 23.04 | 12:04

По документи колите се продавали на нереално ниски цени или пък сделката минавала през трета фирма

От iNews.bg

Няколко автокъщи в Дупница са били уличени в укриване на данъци в особено големи размери. Това е станало след акция, проведена под надзора на специализираната прокуратура. По неофициална информация на БНР по случая има петима задържани. Схемата е работила от повече от 3 години и половина.

Задържаната група е използвала основно два сценария. При единия са били подправяни документи и в тях са вписвани фалшиви данни. Така например кола, купена в Италия за 500 евро, сумата е била завишавана многократно чрез фалшификация на документа и съответно купувачът у нас е плащал драстично повече спрямо инвестицията на автокъщата. В същото време при издаването на фактурата за покупка на возилото от клиента, в нея е била вписвана значително по-ниска сума от реалната, която човекът е броил за колата. По този начин след това автокъщата е плащала доста по-малко данък от дължимия спрямо реалните приходи.

Втората схема е била следната: колите са купувани от фирма, която ги е вкарвала в дадена автокъща срещу "наем за паркоместа". Автомобилите са били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на друго юридическо лице и продавани на клиентите от негово име. Така при данъчна проверка автокъщата е представяла документи, че колите не се водят нейна собственост и съответно не дължи данък за продажбата им.

Водещи

Най-четени