Започва извеждането на последната и най-опасна цистерна от Хитрино 20.12 | 09:52

Цяла нощ е източвано съдържанието й, след като бъде изправена, ще се доизпразни

От iNews.bg

Днес е планирано и последната, най-опасна цистерна, да бъде изтеглена далеч от Хитрино. За целта през изминалата нощ съдържанието й е било източвано, макар да се намира в легнало положение. Когато бъде изправена, ще бъде доизточена, след което ще се премине към транспортирането й.

След това ще бъде задействан план, съгласуван с общинското ръководство, който предвижда експерти да влязат в имотите и да направят замервания за концентрация за опасни вещества. Специалистите разполагат със специализирана техника и при необходимост ще се извърши вентилиране на къщите, така че да няма никаква опасност за живота и здравето на хората. Всички къщи ще бъдат проверени от съображения за сигурност, заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той обясни, че на заседание в Кризисния щаб, заедно с експерти от Национална компания "Железопътна инфраструктура", Енерго-Про,  ВиК и общинското ръководство, ще бъде направена оценка за рисковете от пускането на електрозахранването и водоснабдяването.  По предварителните данни на експертите няма да има големи затруднения.

Няма как да не вземем мерки на фона на изострения риск след случващото се в Европа, така главният секретар коментира  усложнената обстановка през изминало денонощие. На този етап конкретна заплаха за страната ни няма. Главен комисар Георги Костов информира още, че МВР е взело необходимите мерки, има засилено присъствие по всички зони на критичната инфраструктура.

Водещи

Най-четени