Бареков: Британците няма да напуснат, Тереза Мей ще наследи Камерън 24.06 | 16:50

„Ще започне процес на предоговаряне на условията за членство е ЕС“, обяви евродепутатът

От iNews.bg

Обединеното кралство няма да напусне Европейския съюз. Външният министър Тереза Мей ще наследи Дейвид Камерън на премиерския пост и ще започне процес на предоговаряне на условията за членство е ЕС. Това прогнозира евродепутатът Николай Бареков, който е член на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти, в която членува и партията на Камерън.

В коментара си по горещата тема Бареков призова Европейската комисия и председателя на ЕС Доналд Туск да започнат незабавни реформи, които да направят възможно оставнето на Великобритания в Евросъюза.

"Още ли сте за референдумите до дупка? След зрелищното самоубийство на една нация логично министър-председателят Дейвид Камерън подаде оставка. Той допусна огромна политическа грешка, подлагайки на плебисцит подобно фундаментално политическо решение. То се взима за столетия напред и е от компетенцията само на политическата класа.

Ето защо народът си избира политици да го управляват, да са по-умни и по-трезви от него. Има решения, които не се взимат пет за четири и които могат да се превърнат в дизастър за нацията. След един необмислен референдум от управляващите и нацията сега Велика Британия се разпада и повлича половин Европа в бездната на кризата. Оставката на Камерън е логичното поемане на политическа отговорност и сваляне на напрежението от самата им партия. Най-вероятно друга ключова фигура от партията, която е за запазване на британското членство в ЕС – вътрешният министър Тереза Мей, ще поеме неговите функции от октомври", смята Бареков.

Другата седмица в Страсбург имаме извънредно заседание на групата.

"Моята позиция е да се апелира към Европейската комисия и председателя на ЕС Доналд Туск в Европа да започнем незабавни реформи и да направим всичко възможно да запазим Великобритания като част от 28-те държави-членки. Финансовата дисциплина, или по-скоро липсата на такава, мегабюрокрацията, чиновничеството и диктатът от Брюксел във всички сфери на европейския човек трябва да бъде ликвидирано много бързо. Тромавото взимане на решения, липсата на такива и затлачването на глобалните проблеми като миграционния натиск са само част от причините, които накараха англичаните да вземат това емоционално решение. Oчаквам до октомври англичаните да проумеят глупостта, която са допуснали, и да изберат умерените евроскептици като консерваторите на Камерън с мандат за преговори за оставане на Великобритания в ЕС", каза още той.

Водещи

Най-четени