Започва набирането на преброители 10.11 | 08:31

Ще бъдат наети над 40 000 преброители и около 7000 контрольори

От Елена Коцева

От днес започва набирането на преброители и контрольори за предстоящото през март 2011 г. преброяване на населението и жилищния фонд. От пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ) съобщават още, че набирането на желаещи да участват в преброяването ще продължи един месец..

Кандидатите ще трябва да подадат заявление и биографична справка по образец в Общинските преброителни комисии.

Документите може да бъдат изтеглени на сайта на преброяването (www.nsi.bg/census2011). Според критериите на Централната преброителна комисия, на първо място бъдещите преброители трябва да бъдат комуникативни. Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти.

Не се препоръчва за преброители да се назначават данъчни служители и инспектори, и полицаи. Преброителите ще бъдат с "работно време" от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Това е времето, през което те имат право да посещават хората от техния преброителен участък. За времето от 10 до 24 март следващата година всеки преброител ще трябва да преброи около 200-250 души и 80 жилища.

Средното заплащане на един преброител ще бъде около 340 лв., но то е индивидуално и зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради, отбелязват от НСИ. Заплащането на контрольорите ще бъде подобно, като един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители. При предстоящото преброяване ще бъдат наети над 40 000 преброители и около 7000 контрольори, които в началото на следващата година ще преминат специални обучения, като ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Водещи

Най-четени