Плогинг инициатива и доброволчески уъркшоп се проведоха в София 21.09 | 09:27

Новата фитнес тенденция от Швеция вече започва да се налага и у нас

От iNews.bg

Какво означава "плогинг"? Не сте ли чували преди? Време е да променим това! Гарантираме, че и вие ще се влюбите в него.

Плогинг е нова фитнес тенденция, която започва в Швеция. Той свързва джогинг и събиране на боклуци от пространството, в което тренирате. Най-доброто в плогинга е, че освен повече калории, които изгаряте в сравнение с обикновен джогинг, в същото време почиствате средата около себе си! Толкова съвършен! Може би се питате, защо да събирате боклук? Ето някои причини:

• Пластмасовата бутилка се разпада след 500 години.

• До 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

• Най-големият пластмасов остров в океана е 13 пъти по-голям от България.

• Човешкото население произвежда около 300 милиона тона пластмаса всяка година. Повече от 8 милиона от тези боклуци завършват своето пътешествие в океаните, а 78% не се рециклират.

• Чрез хранителната верига пластмасата стига до чинията ни. Вие сте веган? Не се безпокойте, водата, която пиете, също е ароматизирана с микропластмаса.

"Плогинг в София" е инициатива, популяризирана от доброволци от "Асоциация за развитие на българския спорт", които се интересуват от подкрепа на добрите практики за устойчивата среда на София чрез спорт. Целта на тази инициатива е да се намали количеството на боклук, който е локализиран в зоната, в която се проведе – Национална спортна академия "Васил Левски", която е и дом на международните доброволци по време на престоя им в България. Вярваме, че заедно с други граждани на София успяхме да повишим осведомеността за прилагане на добри практики в грижата за общността, в която живеем. Вярваме, че спортът заедно с доброволчеството е най-добрият начин да работи заедно и да създадем приятелства за цял живот. Всеки от нас може да бъде част от разрешаването на сериозни проблеми като замърсяването. Инициативата се проведе в рамките на проект "YouthUP, SportUP” – Европейска Доброволческа Служба на програма "Еразъм+", координиран от "Асоциация за развитие на българския спорт" Събитието се проведе на 20 септември 2018 и имаше за цел освен да постави основите на една нова тенденция в България, също така и да даде своеобразен старт на предстоящата Европейска седмица на спорта, която ще се проведе в държавите членки на Европейския съюз и 11 държави извън ЕС в периода 23-30 септември 2018.

Няколко часа преди плогинг инициативата доброволците проведоха и доброволчески уъркшоп YouthUP, SportUP в Национална спортна академия "Васил Левски", в който взеха участие над 40 младежи. По време на срещата беше представена цялостната рамка на програма Еразъм +, както и възможностите, които тя предоставя в сферата на образованието, младежта и спорта, с акцент на възможностите за включване на младите хора в тях.

Програмата за образование, обучение, младежи и спорт "Еразъм +" стартира през 2014 г. и подкрепя дейностите в сферата на училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни и младежи. Има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица. 

Тази година АРБС реализира проект "YouthUP, SportUP", който има за цел да даде възможност на четири международни доброволци да натрупат опит в междукултурната среда и да се запознаят с възможностите, които Европейските политики за младежта предлагат. Представители на Португалия, Словакия и Босна и Херцеговина също се включиха в срещата и участниците от град Сандански имаха възможност да получат информация от първо лице за възможностите, които Европейския съюз предоставя, както и в частност ползите на доброволчеството за местните общности. Проект YouthUP, SportUP е съ-финансиран по програма "Еразъм+", администрирана в България от Център за развитие на човешките ресурси и се реализира в рамките на 2018 година.

Водещи

Най-четени