Ангелов: Закъсняхме с ваксинирането на хората за изборите 11.03 | 12:03

Електронната система за записване за имунизации ще работи година, но засега няма право на избор на ваксина

От iNews.bg

Не успяваме да ваксинираме всички от членовете на избирателни комисии. Надяваме се да ги ваксинираме достатъчно бързо.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за разпространението на COVID-19 в страната, цитиран от БГНЕС.

До 5 март трябваше да бъдат ваксинирани всички от ЦИК, не успяваме да го направим, не защото не искаме и нямаме количества ваксини. А защото подаванията са късни, други се плашат да са членове на СИК. Имаме подозрения, че ще има хора, които се записват за ваксиниране, но няма да участват в изборите, коментира министърът.

Той отбеляза старта на ваксинацията на хората, които са подали онлайн резервация. Системата ще работи цялата година, каза Ангелов и обърна внимание на фактът, че право на избор няма: Това е ситуацията. С това, с което разполагаме днес, с това ще ваксинираме, заяви Ангелов.

Тече дебат за възможност за избор на ваксина. Продължава да има твърдения за ваксината на "АстраЗенека”, че не е подходяща за хората над 65 години. С помощта на медиите тези твърдения трябва да бъдат премахнати, защото са неверни, призова министърът. Науката казва, след британското изследване, че тази ваксина създава достатъчна защита, отбеляза той.

Здравният министър съобщи, че няма информация за доставки през месец март от една от фирмите, но не уточни коя точно.

Работим с това, което имаме. Нека никой не изпуска шанса си. Както каза доц. Кунчев "най-добрата ваксина е наличната”. Ангелов съобщи още, че ваксинираните над 60 години до момента са 140 000 от 300 000 – близо 50%.

Водещи

Най-четени