Първите пенсионери с пенсии от частните фондове – след 2 години 12.11 | 13:30

При достатъчно натрупани средства хората ще могат да разчитат на тях пожизнено

От iNews.bg

Социалният министър Бисер Петков представи на дискусия със синдикати и експерти разработен проект за изплащането от универсалните пенсионни фондове, предаде БГНЕС.

По текстовете работна група работи от август 2017 година. Предложенията нямат законодателен характер. Мотивите да се сформира групата са породени от факта, че действащото законодателство не е пълно и има пропуски и противоречиви моменти по отношение на изплащането на средства от пенсионните фондове. Така че прилагането му в настоящия вид би създало проблем, смята министърът.

Работната група е разработила пенсионни продукти, които са универсални за всички държави-членки в ЕС – пожизнена пенсия за старост и разсрочено плащане на натрупаните средства от индивидуалната партида. "В случай, че средствата в партидата не стигат за отпускане на пожизнена пенсия за старост в размер на 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, лицето има право да избере в какъв срок и в какъв размер ще получава натрупаните средства", уточни Петков.

Прието е също, че пенсионните фондове ще са задължени да дават всеки път информация за натрупаните средства по партидата на осигуряваното лице.

В законодателството са залегнали и регламенти кой има право и кой няма да получава средствата от пенсионните фондове след смъртта на титуляра.

"Съгласно разписаното в Кодекса на труда увеличение на възрастта за пенсиониране, нашите оценки са, че през есента на 2021 година първите жени, осигуряващи се от универсални пенсионни фондове, родени след 31 декември 1959 година, ще придобият право на пенсия", подчерта Петков. Според него обсъжданите промени в законодателството засягат интересите на над 3,7 млн. осигурени лица по данни на Комисията за финансов надзор.

"Нашите очаквания са, че лица, които са се осигурявали редовно за този 20-годишен период с осигурителен доход над средния за страната ще имат това право и възможност да получават пожизнена пенсия от фонд, каза Бисер Петков. 

Водещи

Най-четени