Иманяри превръщат плажа в Слънчев бряг в "лунен пейзаж" 29.04 | 12:04

Застрашава се летният туристически сезон

От Цанка Донкова

Мъже с металодетектори разорават плажната ивица в курорта "Слънчев бряг", за да търсят изгубени ценности. Разораването на пясъка е проблем, тъй като в момента тече подготовка за предстоящия летен сезон и по-голяма част от ивицата е почистена и заравнена. Това заяви Кирил Спасов, управител на южния плаж в курорта.

По думите му всеки ден машини и работници отстранявали пораженията на хората с металотърсачи, а на следващия ден иманярите идвали отново и продължавали да копаят.

Мъжете с детектори категорично се противопоставят на молбите на наши служители да напуснат района, като заявяват, че не извършват нищо незаконно. Нощно време плажът също се напада от иманяри. Специализираните машини всеки ден работят по финното заглаждане на пясъка, но на следващата сутрин плажът отново е превърнат в "лунен пейзаж" и на всеки няколко метра зеят грозни "кратери", обяснява Спасов.

Той призова органите на реда да вземат мерки и да спрат набезите на тези хора, защото имало тенденция иманярите да посягат и на защитените пясъчни дюни, и действията им застрашавали това уникално богатство, допълва БТА.

Водещи

Най-четени