Събарят незаконни къщи в Пловдив 26.04 | 10:53

Европейският съд настоява държавата да намери подслон на ромите преди да бутне всички постройки

От iNews.bg

Пет къщи събарят днес в ромската Арман махала в Пловдив. Всичките 26 постройки там са незаконни. Досега са премахнати 6 къщи. Днес по своя ред си отиват още 5 постройки, предаде БГНЕС. Всички те са стари, а процедурите за тях са преминали още от 2012 до 2015 г.

Доста по-различни от бараките, които днес попадат под багери, са постройките, чиито собственици са се оплакали в Европейския съд. В неговото становище по този повод се посочва, че постройките не трябва да се бутат преди да се осигури постоянно жилище на хората. От думите на съседи на жалващите се стана ясно, че повечето от тях са имали апартаменти в близкия жилищен блок, наречен "Малкия гигант”. Всички те са ги продали, а с парите са си построили масивни незаконни къщи пред блока.

Днес техните къщи не се събарят, но кметът на район Северен, обясни как към тях ще се приложи точно европейска директива – ще им се осигури временен социален подслон за 3 месеца и тогава багерът ще влезе и в техните имоти. Събарянето днес минаван без ексцесии, къщите са освободени от наемателите си.

Водещи

Най-четени