Всеобщо одобрение за служебния премиер Огнян Герджиков 25.01 | 12:05

ГЕРБ, Патриотичният фронт и ДПС приветстват избора на президента

От iNews.bg

Изборът на новия президент Румен Радев за служебен премиер в лицето на проф. Огнян Герджиков с малки изключения срещна всеобщо одобрение от партиите. За преподавателя по право, бивш депутат от НДСВ и експредседател на парламента се изказаха лидери от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт.

Само председателят на БСП Корнелия Нинова, която издигна кандидатурата на президента Радев, отказа да коментира състава на служебния му кабинет преди той да стане факт.

 

"Аз смятам, че е добра фигурата премиер на страната в служебния кабинет. Поне досега за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно. Смятам, че това е един добър избор", коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и на парламентарната група Цветан Цветанов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че Огнян Герджиков има опит в политиката и персоналната оценка на партията му винаги е била положителна.

"Поне тези имена, които в момента ги чуваме в медиите и публичното пространство, мисля, че всеки един от тях е доказан експерт в съответната сфера", каза Карадайъ за служебния кабинет. И той обаче - също като Нинова, отказа да коментира имена на министри, преди да излезе указа на президента.

"Герджиков е не само уважаван юрист, но и уравновесен политик", е мнението на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той подчерта, че с назначенията на министъра на отбраната и на външните работи, очевидно "няма да има смяна във външнополитическия курс". "Според министрите, които са ясни, кабинетът изглежда уравновесен", отбеляза Войводата.

Без да споменава името на генерала от резерва Стефан Янев, който е бивш военен аташе във Вашингтон, Каракачанов каза, че министърът на отбраната също е човек, който е специализирал няколкократно в САЩ и може да се каже, че е НАТО-вски генерал. "Изключително подготвен офицер и много добро попадение като министър на отбраната", смята още Каракачанов.

"Парламентът е изчерпан. По-бързо да се разпускаме и да отиваме на избори", каза Корнелия Нинова, цитирана от Фокус. Според нея това Народно събрание е било "загубено време за България, в различни противопоставяния и неразумни решения, с проекция в бъдещето – 16 млрд. лв. заем и реформите, които се направиха".

Водещи

Най-четени