Омуртаг празнува, че е "космически" град 07.06 | 15:35

На 7 юни 1988 г. градът изпраща в космоса втория български космонавт Александър Александров

От Цанка Донкова

За осма поредна година в Омуртаготбелязват празник на общината. Жителите на региона празнуват на 7 юни - деня, в който през 1988 г. градът изпраща в космоса втория български космонавт Александър Александров. С празничен едночасов концерт на Духовия оркестър с ръководител Душко Ангелов започнаха честванията по повод празника на площад "Летец-космонавт Александър Александров".

На 28 април 2006 г. с решение на Общинския съвет в Омуртаг се приема Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е определен като празник на общината, припомниха организаторите.

Датата е избрана неслучайно, на този ден през 1988 г. роденият в Омуртаг Александър Александров прославя България и Омуртаг с полета си, като част от тричленния екипаж на космическия кораб "Союз ТМ-5".

"На днешния ден обединяваме чувствата си към родния град и общината. Засвидетелстваме почит към историята и традициите ни, преосмисляме действията си сега, във времето, в което живеем и изразяваме съпричастност към каузата да работим за просперитета на Омуртаг ", каза в приветствените си думи зам.-кметът на общината Радка Рашева.

По повод празника кметът на общината Неждет Шабан получи поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев.

"Използвам случая за да изразя своята увереност, че усилията на общинското ръководство за създаването на нови възможности за привличане на инвестиции и откриване на работни места, спомагащи икономическото възраждане на Омуртаг и региона, ще продължат да дават добри резултати", се казва в адреса.

Празникът продължи с концерт-спектакъл изнесен от ансамбли и състави към НЧ "Отец Паисий -1870".

Водещи

Най-четени