Разбиха модерна печатница за фалшива валута в Слънчев бряг 22.10 | 17:52

Над 11 млн. банкноти евро и повече от 1.7 млн. долара за намерили ченгетата

От iNews.bg

Модерна и високотехнологична печатница за фалшиви евро и долари е разбита в Слънчев бряг. Целенасочената оперативна работа по случая започна през януари тази година. През септември бяха събрани достатъчно данни за образуване на досъдебното производство, обясни гл.комисар Спиридонов на брифинг в  Специализираната прокуратура. В процеса на работа стана ясно, че групата действа изключително конспиративно - двама от участниците, задържани в момента на печатане на банкнотите, отдавна са контингент по линия на фалшифицирането на пари, имат досъдебни производства. По случая са използвани инструментите на специалните разузнавателни средства, поясни директорът на ГДБОП. По думите му такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години, затова е и успех, че я разкрихме в процес на работа. 

"Продукцията" се складира на различни тайни места за поетапно изваждане на пазара, като принципно фалшификатите се пласират в България и оттам – към места с подходящ пазар. Технологията и индикативите на банкнотите – воден знак, светещи линии и др. характеристики  не са засичани досега. Купюрите - от 100, 500 евро и 50 долара  ще бъдат предоставени за анализ и на Европол, уточни Спиридонов. Той изказа специални благодарности към всички служители, които работят по линия на фалшификациите, за перфектните оперативни действия, а също на Европол и на Сикрет сървис за оказаната помощ при разследването на толкова голяма печатница.

Печатницата се е намирала в подземие на хотел в курорта Слънчев бряг. Тя е най-голямата за последните 11 години, изключително модерно оборудвана. От помещението и от различни тайни квартири са иззети над 11 млн. неистински евро и над 1,7 млн. долара, складирани готови и в различна степен на изготвяне. В хода на операцията са претърсени над 30 адреса в цялата страна. Четирима участници в организираната престъпна група са привлечени като обвиняеми. И те, и оборудването на цеха, са високотехнологични. Към момента, въз основа на доказателствата смятаме, че печатницата е нова фабрика и вероятността продукцията да бъде пласирана в или извън България, по-скоро  е минимална,  допълни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Организираната престъпна група е била създадена с цел изготвяне и разпространение с користна цел на неистински парични знаци. След разкриването на групата в процес на изготвяне на паричните знаци, на четиримата задържани са  повдигнати обвинения, предстои искане в Специализирания съд за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Предстои установяване на пътя на банкнотите, били ли са изнасяни извън страната,  уточни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Водещи

Най-четени