Въпреки ремонта, мръсотия залива Женския пазар 06.10 | 08:44

Тържището не е "спасено" от старите навици

От Цанка Донкова

Женският пазар даде заявка след извършения ремонт да се превърне в едно приятно място в столицата. В обновеното тържище има 90 павилиона, в които се продават български стоки, млечни продукти и месо. 16 подземни кофи са монтирани, за да не се носят неприятни миризми. Те са на педали, за да не цапат и да не се разнасят зарази. 12 от тях са с обем до един кубик, а останалите са големи варели за органични отпадъци.

Въпреки всичко това, Женският пазар въобще не може да се похвали като най-чистото място в столицата. Напротив пълен хаос и мръсотия завладяват тържището, съобщава в. "Монитор”. Една от причините са нелегалните сергии, които са сложили кашони и продават зарзават или дрънкулки. Около щандовете също цари безпорядък, обелки от лук и домати по земята са ежедневна гледка на пазара.

"Ето, виждате мръсотията около продавачите, хвърлят всичко на земята”, оплака се пенсионерът Пламен Тодоров. Често търговците оставят щайги с изгнила стока до щандовете си или кофите, за да могат бедните хора да си подберат нещо. "Те хубаво оставят, ама като се почне едно ровене и половината на земята остава”, показа още дядо Пламен.

Въпреки че общината всяка вечер чисти тържището, мръсотията го завладява само за няколко часа. "Не сме виновни ние за мръсотията, то хората цапат. Скъса им се пликчето и се изсипва всичко, така си го оставят”, оплака се продавачката на картофи Валя.

Въпреки че общината монтира доста камери, които да дебнат за незаконни стоки и крадци, това не означава, че подозрителните лица са намалели. Напротив, само за няколко минути може да получите няколко предложения от различни страни да си купите цигари без бандерол.

Водещи

Най-четени