Тихомир Стойчев: Хората във властта станаха съучастници на организираната престъпност 16.09 | 19:29

У нас няма воля за борба с корупцията, смята експертът по сигурност и бивш директор на ЦСБОП

От iNews

У нас няма воля за борба с корупцията. Тези форми на тежка корупция у нас започнаха в момента, в който у нас започнаха реформите в службите. Хората във властта се оказаха заинтересовани организираната престъпност да продължи да съществува. В един момент на прехода, около 1997-1998 година политиците станаха съучастници на организираната престъпност.

Как да имат интерес да се борят с организираната престъпност и корупцията? Всички партии на прехода се оказаха финансирани от организираната престъпност, коментира бившият шеф на ЦСБОП. Това каза експертът по сигурност и бивш директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.


Корупцията е злоупотреба с власт – корумпира се този, който има съответното служебно положение. Влизаме в хипотезата на един негласен договор между корумпиран и корумпиращ, заяви още той.


Предстои да видим дали Бюрото за защита на свидетели трябваше да бъде към прокуратурата или към Министерството на правосъдието, коментира той актуалната тема.


В България е много сложно да се работи със защитените свидетели. Това винаги е било проблем на малките държави. Много се разчиташе на международното партньорство, за да се изведат тези хора навън. Въпросът е, че държавата ни е оставила подобни случаи в забвение, смята Стойчев.

Водещи