Борисов „окастри“ МОН, след Танев си замина и Кастрева 02.02 | 17:29

Утре парламентът гласува кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър

От Ростислава Иванова

След като вчера подписа оставката на просветния министър проф. Тодор Танев, днес премиерът Бойко Борисов освободи и зам.-министъра Ваня Кастрефа. От пресслужбата на правителството съобщиха, че министър-председателят е подписал веднага заявлението за напускане на ресорната заместничка на Танев, която отговаряше за реформата в учебните програми в училище, предизвикала толкова протести.

Заповедта на премиера е влязла в сила от днес, уточняват от Министерски съвет.

Припомняме, че чиналия четвъртък премиерът поиска оставката на министъра на Тодор Танев заради гафовете в новите учебни планове, станали повод за часово обществено недоволство, особено от страна на учители, ученици и родители. Самият министър влезе в режим на обяснения заради новото тълкуване на турското робство в учебницит, упоменато с всякакви други термини, но не и като робство.

Самият Танев обяви, че според него България е била под робство и това е точният термин, след което заяви, че лично "поема на ръчно управление" новите учебни планове. Това обаче явно не бе достатъчно за Борисов, който два часа по-късно поиска от Реформаторския блок техният министър да си ходи.

През почивните дни Реформаторите подложиха на дебат кой да стане просветен министър от тяхната квота, като в крайна сметка предложиха вицепремиера без портфейл Меглена Кунева. Самата тя отговаря в правителтвото за тежката съдебна реформа, която също зацикли.

Част от партиите в РБ не приема кандидатурата на Кунева за министър на образованието. Против са НДПД на Корман Исмаилов и депутатите от Гражданската квота.

Премиерът обаче не изчака коалиционният партньор да дебатира повече и след вчерашната си среща с Кунева обяви, че одобрява кандидатурата й за МОН и я предлага за гласуване от Народното събрание.

 

Предстои утре вицепремиерът Томислав Дончев да представи в Народното събрание кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката. Очаква се тя да бъде одобрена от част от РБ, групата на ГЕРБ и АБВ. От Патриотичния фронт заявиха, че няма да гласуват за нея. Против Кунева като просветен министър са и БСП и АБВ.  

Водещи

Най-четени