Самоков започва да празнува от днес 15.08 | 07:04

Празникът на Самоков е в деня на свещеномъченик Симеон Самоковски - 21 август

От Андриян Георгиев

От днес до 21 август ще са проявите, посветени на празника на Самоков, съобщават от общинската администрация.

Празникът на Самоков е в деня на свещеномъченик Симеон Самоковски - 21 август.

Традиционно празничните прояви започват с храмовия празник на Митрополитската черква, където след тържествената служба ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. Освен тях, днес в Бельовата черква ще бъде отбелязан празникът на ромите, допълва БТА. 

На 19 август пред Историческия музей в Самоков ще е първото вписване в летописната книга на общината, създадена по инициатива на музея.

След това ще има концерт на квартет "Интро".

Деветият републикански фестивал на туристическата песен "Самоков - Бялата порта на Рила" ще е на 20 август, и също е част от проявите за празника.

Освен него на пл. "Захарий Зограф" от 18:30 ч. ще има празнична програма. Духова музика, трио "Тенорите", Йорданка Варджийска и формацията "Чинарите" са в програмата, която предвижда празнична заря.

По време на празника ще бъде връчено отличието "Почетен гражданин на Самоков", както и наградите за "Спортист на годината" и "Отбор на годината". 

В деня на свещеномъченик Симеон Самоковски - 21 август, програмата ще започне със служба от 8:00 ч. в Бельовата черква. След нея ще бъде осветен курбан за здраве, а по обяд ще има фолклорен концерт. 

Детският празник "Талантите на Самоков" започва от 18:30 ч. на пл. "Захарий Зограф".

На 22 август в двора на Бельовата черква ще се състои традиционният събор на каракачаните. 

Водещи

Най-четени