Камелия Нейкова: Не бих казала, че ЦИК се е почувствала уязвима 25.09 | 09:29

Говорителят коментира опита за нахлуване на партията на Боян Расате в комисията

От Кремена Бедерева

ЦИК осъжда подобно поведение и начин да се установи контакт или да се проведе среща с орган, какъвто е Комисията.

Това заяви Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) в ефира на БНР. Тя коментира опита за нахлуване на представители на Българския национален съюз в сградата на комисията вчера. Националистите са недоволни, тъй като от комисията са спрели техен клип, в който има дете и твърдят, че в клипа на ДПС също има такива.

"Ако тези хора имат някакви искания, има установен ред, по който това може да стане. Не бих казала, че ЦИК се е почувствала уязвима. Когато това се случи, ние провеждахме нашето редовно заседание и бяхме информирани от НСО, че има такъв случай. Но администрацията, която работи в ЦИК, имаше своите притеснения от случващото се", обясни Нейкова.

Тя заяви, че не може да прави оценка на Националната служба за охрана и допълни, че няма информация дали е имало и насочен пистолет, за да се окаже натиск за влизане на етажа на ЦИК. 

Правоохранителните органи са компетентни да направят своите изводи и да предприемат своите действия. Нашата работа по отношение на достъпа до сградата се подчинява на реда, установен в НС. Напрежение, което да попречи на работата на ЦИК, няма, беше категорична тя. 

И в днешния ден ще проведем нашето заседание и брифинга, който е от 14 часа.

В същото време другият говорител на ЦИК - Цветозар Томов отрече думите на националиста Боян Расате, че окупацията продължава. "Няма окупация на сградата на Народното събрание на площад "Батенберг”, където се намира Централната избирателна комисия (ЦИК), някакви хора се разхождат във фоайето – това не е окупация", заяви той, съобщава агенция "Фокус”.

"Преди малко влязох в сградата и си отидох на работното място. Да, наистина има някакви хора във фоайето и не знам какво правят и какво точно окупират. Ние си работим съвсем нормално”, обясни той. По думите му, въпросните лица се намират във фоайето на сградата на Народното събрание на площад "Батенберг” и не пречат на никого.

"Ако те наричат това "окупация” – според мен това не е окупация. На първия етаж има охрана, фоайето е свободно място за граждани – всеки може да отиде да си поиска пропуск. Тях никой не ги закача и те никого не закачат никого – в това се състои "окупацията”, подчерта Томов. Според него, става дума за желание на някои участници в предизборната кампания да влизат в полезрението на медиите с подобни средства.

По-рано националистът Боян Расате обяви, че окупацията на сградата на ЦИК продължава. Според него Комисията пречи на предизборната агитация на партията му.

Водещи

Най-четени