Младите стягат куфарите за Родината - завръщат се 03.04 | 09:51

Вижте кое кара емигрантите да предпочетат родната България

От Теодора Кокаланова

"В България, стига да иска, човек може да научи много", споделят млади българи, завърнали се от чужбина. Броят на завръщащите се от чужбина българи ще се изравни с този на заминаващите. Това се казва в доклад на социалното министерство. 

Една част от младите се завръщат от европейските страни, поради налегналата ги финансова криза, а други, макар и не толкова голяма част си  идват по собствено желание, търсейки възможности за кариерно развитие и образование в родината.

Природата, културата и промените, които се случват ежедневно в България, са сред нещата, които мотивират много млади хора да се завърнат у нас. Те искат да приложат опита си в България, защото смятат, че биха били по-полезни у нас. Младите споделят, че животът в България не е лек, но човек може да се справи с достатъчно желание.

Данните от доклада показват, че това което не им липсва са уличните кучета и разнообразието от всякакъв боклук на всяка крачка по улиците. Има надежда, тъй като това не ги кара да се отказват. Голяма част са живеели, учили и работили в чужбина, но се връщат с надеждата да се реализират в България. Изтъкват като причини носталгията, контактите с близки и роднини, общуването с хората. От своя страна пък дипломата в чужбина им отваря вратите и за целия Европейски съюз.

Младите се надяват да живеят комфортно според нашите стандарти. Тези ентусиасти съветват своите връстници, готови да стегнат куфарите за чужбина, да обмислят да се върнат. Да поработят навън, да понатрупат малко пари и опит. След това да се върнат, за да може това да им даде възможност, когато се установят тук, да се чувстват комфортно.

Работата тук е по-ниско платена, но за сметка на това възможностите предлагат прекрасно начало на експертно ниво, за което в САЩ например се изискват дълги години опит. "Българите сме до голяма степен песимисти, но човек трябва да си дава сметка за това, което има, и най-вече да го оценява", категорични са младите.

Разбира се има и такива, които нямат намерение да се завърнат, тъй като са се установили чужбина за постоянно. Те завършват образованието си в чужбина, работят по специалността си. Твърдят, че са заминали в търсене на по-добри възможности за развитие и по-добра финансова реализация. За съжаление голяма част от тях нямат намерение да се завърнат за постоянно в България. Смятат, че са инвестирали доста в образованието си и ако започнат работа в България, няма как да си върнат средствата.

По думите на заминалите нашата държава не може да им предостави стандарта на живот, който имат например в Америка. Биха се завърнали, ако корупцията бъде изкоренена, ако заплащането се повиши. Въпреки облагите обаче приятелите, българската храна и топлите отношения между хората им липсват, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени