Борисов ползва телефон с копчета заради страх от шпионаж? 31.10 | 10:45

Всеки български депутат е потенциална жертва на подслушване

От iNews.bg

Някои депутати се притесняват от възможността да ги шпионират.

Повечето народни представители се изкушават от новите технологии и ползват смартфони. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче предпочита по-обикновен мобилен апарат. Председателят на най-голямата партия в България ползва телефон с копчета.

Това прави впечатление и поставя въпроса защо, отбелязва TV7. Медията цитира експерт – частния детектив Марин Маринов.

"За да подслушваш някого, значи трябва да го локализираш. Смартфонът, за да го локализираш, е много лесно. Ти можеш да го локализираш чрез компютъра си. Вкъщи с лаптопа можеш, има такива програми, които локализират телефоните, номерата къде се намират", обяснява той. Става ясно, че голяма част от депутатите са уязвими заради новите технологии. Може би затова по-информираните от тях предпочитат стари апарати. Това обаче не е гаранция. "Технически вече нещата са толкова развити, че дори и да ви е изключен телефонът, пак слушат", отбелязва Маринов.

Той припомни, че някои политици са особено изобретателни, когато трябва да защитят своя телефон. Един от тях по време на предизборната кампания бе увил телефона в алуминиево фолио. "Наистина в този вид няма как да го подслушват, защото това прекъсва звука", разкрива частният детектив, а съветът му към депутатите е, независимо по какъв телефон разговарят, да внимават какво казват.

Водещи

Най-четени