Хасково чества своя празник 08.09 | 11:35

Градът отдава почит на Свта Богородица на днешната дата

От iNews.bg

Хасково днес отбелязва своя ден на църковния празник Рождество на Светата Богородица, предаде БНР. Градът стана известен в света с изградената най-висока статуя на Света Богородица, която влезе в книгата на рекордите "Гинес" през 2004 година с  внушителните си размери - височина 32,8 м., дължина на статуята 15 м. и тегло 80 тона.

Отдаването на почит на Света Богородица е засвидетелствано още през възраждането, когато в 1837 г. е изградена с общи средства и труд на хората първата църква, която носи името ѝ.

Църквата "Света Богородица" е станала люлка на първото училище и на първото читалище в града. По традиция празникът започва с тържествена литургия в църквата. После литийното шествие ще се отправи към Драматичния театър "Иван Димов", където ще има церемония по удостояването на почетни граждани на Хасково.

През целия ден следва парад на ретро автомобили, състезание по тенис на корт, откриване на нови музейни експозиции, изложби, детски театър, концерти на известни хасковски музиканти и певци и представление на Старозагорската опера.

Тържествата ще завършат със "100-те каба гайди" и Валя Балканска.

Водещи

Най-четени