Николай Денков: И децата в предучилищна ще носят маски, ако заразата плъзне още 25.08 | 09:40

При жълт, оранжев, червен и тъмночервен сценарий шестгодишните, т.е. децата в предучилищна възраст, и тези до четвърти клас ще бъдат с маски. На открито маски няма да се носят. Това обясни министърът на образованието

От iNews.bg

Децата в детските градини, както и децата от първи до четвърти клас ще ходят на училище без маски, ако страната е в зелената зона на заболеваемост. При жълт, оранжев, червен и тъмночервен сценарий шестгодишните, т.е. децата в предучилищна възраст, и тези до четвърти клас ще бъдат с маски. На открито маски няма да се носят. Това обясни министърът на образованието Николай Денков в предаването "Денят започва".

"Целим да запазим максимално децата в училище. Намерили сме правилния баланс, надявам се", каза още той.

Денков обясни, че родителите искат от МОН да запазят работата си, но същевременно децата да са 100% на училище. "Това е непосилно за нас. Министерството на социалната политика би мгло да реши как да подпогне родителите, но то се съобразява с бюджета си. Ние търсим баланс за присъствено обучение", допълни образователният министър.

Образователното министерство е портърсило съдействие от здравното, за да се осигурят тестове. С тях ще се тестват деца, които са проявили признаци на ковид, за да се разбере ковид ли е или не. Тестове, които ще са безплатни, ще се търсят и за училища, които са осигурили тестване на всики ученици, т.е. родителите са съгласни. "Опитите за налгане на тестване на децата срещнаха съпротива, искам да припомня. И още нещо – няма никакъв смисъл да се тестват 5-10% от децата, ако ще се прави регулярно, има смисъл, ако се прави на всички учеици", обясни Денкиов и допълни, че има страни, в които регулярно учениците биват тествани.

Водещи

Най-четени