Николай Милков: 1 октомври е евентуалната дата за членство на България в Шенген 11.01 | 19:15

Това заяви министърът на външните работи по време на открито изслушване в ресорната парламентарна комисия

От iNews

1 октомври е датата, която "евентуално би могла да се очертае" за членството на България в Шенген, заяви министърът на външните работи Николай Милков по време на открито изслушване в ресорната парламентарна комисия.

От началото на годината Швеция пое ротационното европредседателство, но в очертаните от Стокхолм приоритети не присъства разширяването на зоната за безвизови пътувания.

Швеция подкрепя разширяването на Шенген, което е потвърдено и след изборите там, заяви министър Николай Милков.

Той е провел разговор с посланичката на страната за България. Тя отговорила, че единствено консенсусни и безспорни приоритети са изведени на преден план за европредседателството на Швеция:

"Увери ме, че Швеция ще продължи да работи за разширяването на Шенген и това, че формално приоритетът не е вписан като такъв, не означава, че Швеция няма да подкрепя развитието на процеса на разширяване на Шенген".

Предстои изясняване на това какво точно Нидерландия очаква да види в предстоящия доклад за България и подготовка на Министерство на външните работи да отговори на всички запитвания при проверката:
"Електронни системи, работата на консулските служби, каквото и да проверят, то трябва да бъде в съответствие и то не към днешна дата, а към датата на евентуалното ни присъединяване, която би могла да се очертае 1-ви октомври".

Водещи

Най-четени