Разбиха банда, развивала проституция в София от 2 години 05.11 | 12:21

Деветима са вече с повдигнати обвинения

От iNews.bg

Неутрализирана е престъпна група за набиране на жени с цел сексуална експлоатация, действала на територията на столицата, съобщиха от МВР. Към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група Специализираната прокуратура привлече деветима. Обвинените са задържани на 1 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция на служители от Сектор БОП – София, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода извършените претърсвания в столично нощно заведение, в жилища, автомобили, както и при лични обиски, са намерени и иззети множество доказателства за престъпната дейност, в т.ч. пари в брой в различни валути с левова равностойност около 70 000 лева (приблизително 30 000 лева, 18 000 евро, 2000 щатски долара и 250 британски лири). Към момента са разпитани над 10 свидетели и жертви на сексуална експлоатация.

Събраните досега доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2018 г. до неутрализирането й, като е използвала за своя база нает от ръководителя нощен бар в центъра на столицата. Сексуални услуги са осигурявани на клиенти в самото заведение, както и в софийски хотели след поръчка по телефона. Участниците в групата извършвали транспортирането на жените, всеки от тях изпълнявал определените от ръководителя конкретни функции по набирането на жени и организиране на дейността.

На 4 ноември 2020 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за ръководителя и трима от участниците в групата. Един е под домашен арест, а друг - с подписка, определена от наблюдаващия прокурор.

Водещи