Разгеле! Почна подмяната на "перките" на "Графа" 22.08 | 20:16

Пристигнали са едва около 200 колчета, като за подмяната на всички стари ограничители по улицата ще са необходими около 600. Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС

От iNews.bg

Започна премахването на ограничителите на "Граф Игнатиев", придобили известност като "перки”. Те ще бъдат заменени с чугунени колчета, предаде репортер на БГНЕС.

"От днес започва подмяната на ограничителите по "Графа". В началото ще се започне от ъгъла на улицата със "6-ти септември" до ул. "Раковски". След това ще продължи и в останалите участъци", каза директорът на дирекция "Транспортна инфраструктура" в СО инж. Васил Начевски.

Той обясни, че в момента са пристигнали едва около 200 колчета, като за подмяната на всички стари ограничители по улицата ще са необходими около 600.

"Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на перките и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати колчетата ще бъдат извършени и за сметка на строителя, а общината ще заплати само болардите", посочи той.

На въпрос  дали подмяната не е забързана заради случая от 20 август когато жена се спъна и падна на перките, а мъжът й Александър Рогачев изкърти три то тях като две постави на трамвайните линии, а другата хвърли на тротоара. Заради деянието си той беше задържан за 24 часа и се сдоби с обвинение за повреждане на чужда собственост по хулигански подбуди.

Начевски категорично отрече това да е поводът и увери, че всичко е било планирано. Подмяната не е започнала по-рано, защото са чакали колчетата да бъдат произведени, добави директорът.

"Всичко беше планирано и инцидентът от преди дни не е причина да се форсира подмяната", подчерта той.

От отговор на друг въпрос на нашата агенция стана ясно, че перките, които предизвикаха серия от инциденти ще видим на други места в града. На първо време обаче те ще бъдат прибрани в склад на общинското дружество "Софинвест".

"Перките вече имат култово значение за София. Бях видял дори едни японски туристи да се снимат с тях. Но с колчетата е много по-хубаво и практично. Става и по-естетично с тях", заяви музикантът Александър Сомов минути, след като видя как се монтира първото колче.

Той обясни, че е ходил на много места в чужбина, и навсякъде има различни видове ограничители, които разделят трасето за движение от пешеходното пространство. Единствената разлика с нашите е, че там те са по-високи и видими. Сомов беше категоричен, че е необходимо да има ясна граница между двете пространства и определи предложенията там да няма ограничители като неприемлива.

Друг гражданин изумя как не се спъват незрящи хора, а такива които нямат проблем със зрението, и също поощри действията на общината.

Водещи

Най-четени