Светлин Наков - Личност в Новините 2019, Кристалина Георгиева със специално отличие за изключителни постижения 15.01 | 16:45

Димитър Маринов, Ивет Лалова и Цветелина Николова пък са Почетни посланици на Новините

От iNews.bg

Станаха ясни имената на призьорите в традиционните награди "Личност в Новините" за 2019 г. Победителите бяха избрани от екипа на NoviniteGroup след активно и внимателно проучване на най-реализираните и значими личности, попаднали в новинарския поток през 2019-та година, допринесли за положителния имидж на България по света.

Освен наградата "Личност в Новините 2019", трима утвърдени българи ще бъдат наградени като: "Почетни посланици на Новините". Тази година ще бъде връчена и Специална награда – за изключителни глобални постижения.

Ето и имената на призьорите:

Специална награда на Novinite за Изключителни глобални постижения

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ – за историческото постижение - българин да бъде избран за управляващ директор на Международния валутен фонд, както и за престижа, които носи за България.

2207099

Преди да поеме престижния пост в Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева бе изпълнителен директор на Световната банка - от януари 2017 г. до септември 2019 г. В рамките на този период за три месеца тя бе и временно изпълняващ длъжността председател на Групата на Световната банка. Преди това Георгиева работи активно за Европейския съюз.

През 2010 г. тя бе избрана за български еврокомисар в Комисията "Барозу 2" с ресор международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, като трябва да се отбележи, че тя пое поста почти веднага след опустошителното земетресение в Хаити. Още същата година печели отличието "Еврокомисар на годината", а също и за "Европеец на годината". Участва и в следващата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер, като освен за еврокомисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, е избрана и за заместник-председател на Комисията. Прекъсва еврокомисарството си през 2016 г.

Преди да се присъедини към Европейската комисия, г-жа Георгиева е работила 17 години в Световната банка, като кулминацията е назначена за вицепрезидент и корпоративен секретар през 2008 г. В тази си роля тя е била и посредник между висшето ръководство на Групата на Световната банка, Съвет на директорите и неговите страни-акционери.

Личност в Новините за 2019-та година

Светлин Наков, съосновател и вдъхновяващ мениджър на SoftUni - за иновативния си подход към съвременното технологично образование.

2207096

Светлин Наков има 20+ години техническа подготовка като софтуерен инженер, обучител и предприемач. Той е водещ автор на 15 книги за компютърно програмиране и десетки технически и научни публикации. В SoftUni, най-големият доставчик на технологично образование в България, той вдъхновява и обучава хиляди млади хора в разработването на софтуер и дигитални умения и им дава професия и работа.

Почетни посланици на Новините за 2019-та година"

Почетен посланик на Новините 2019 в Категория "Култура"

Димитър Маринов - актьор, признат за страхотната си роля във филма "Зелена книга", получил "Оскар" за най-добър филм

2207098

Избран е за почетен посланик на Новините за дейностите си, популяризиращи българската култура в чужбина.

Димитър Маринов стана първият български актьор, стъпил на червения килим на 91-ата награда на Американската филмова академия като основен член на актьорския състав с главна поддържаща роля. Филмът спечели също и 3 награди - "Златен глобус", Холивудска филмова награда и Награда "Избор на критици". Свирейки на цигулката си в редица ресторанти, през 1996 г. той успява да стане собственик на магазин и ресторант.

Маринов започва актьорската си кариера в САЩ на сцената на Театъра на репертоарите в Сан Диего (The San Diego Repertory Theatre) през 1999 г. По-късно следва мечтата си да преподава на деца и да помага за развитието им. В биографията си има 3-годишно бизнес начинание в Коста Рика, което завършва през 2009 г. и Маринов отново се завръща в САЩ, за да разшири актьорската си кариера в реклами, телевизионни филми и киноленти.

Маринов прави дебюта си на големия екран във филма на Bandito Brothers Мъже от стомана (Act ot Valor). В Холивуд българският актьор остави сериозни следи, партнирайки си с Джеф Бриджис, Селена Гомес, Кийфър Съдърланд, София Вергара, Матю Пери, Уилям Шатнер и много други. Но, поне засега, големият му удар е ролята му в "Зелена книга".

През 2019 г. Маринов бе избран за специален гост актьор за S.W.A.T. и си партнира в поддържаща роля с Дензъл Уошингтън.

Почетен посланик на Новините 2019 в Категория "Спорт"

Ивет Лалова – лекоатлет

2207093

Избрана е за почетен посланик на Новините заради изключителните постижения на 100 и 200 м. спринт, както и заради поддържането на високи резултати във всички световни класации и популяризиране на българския спорт в световен мащаб. Тя завършва четвърта на 100 метра и пета на 200 метра на Летните олимпийски игри през 2004 г. През юни 2012 г. печели златото на Европейското първенство по лека атлетика на 100 метра. През юли 2016 г. Лалова печели два сребърни медала на Европейското първенство по лека атлетика - на 100 и на 200 метра. Участвала е общо в четири Олимпиади. Наскоро Ивет завърши 7-ма във финала на 200 метра на Световното първенство в Доха, проведено през миналото лято.

Почетен посланик на Новините в Категория "Бизнес"

Цветелина Николова - предприемач, управляващ директор на Катаржина Естейт

2207102

Избрана е за почетен посланик на Новините за активната си работа за разпространяване на българската винена култура по света и за постигане на изключително високи стандарти за качество в съвременния мениджмънт.

Тя ръководи също Belizza Wineries и Platinum Brands - дистрибутор на вино и високоалкохолни напитки.

Цветелина е най-младият българин с диплом за "Магистър на науките по Винен мениджмънт" от изключително престижния OIV (Международна организация по лозарство и винарство). Паралелно притежава и диплом за "Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство" от университета СупАгро (Монпелие, Франция).

Вдъхновена от световния опит и нещата, които е научила там, Цветелина посвещава творческата си енергия на визията да постави България на световната винена карта. Инициатор и автор е на различни проекти, свързани с разпознаваемостта на България като производител на качествени вина, както у нас, така и на международно ниво.

"Виното е изкуство, музика, любов, емоция, с която трябва да живеете в сърцето си и да разказвате историята му със страст. Така работят нещата", признава Цветелина.

Любовта си към виното описва и в книга. През 2018 г. тя издава богато илюстрирана "библия на българските вина и традиции" - "Вината на България", която е отпечатана на български и на английски език.

По време на престижния конкурс "Мистър и Мисис Икономика 2019", на Цветелина Николова бе връчена специална награда за популяризиране на българското вино.

Цветелина Николова е обявена за "Млад мениджър" на 2012 г. Тя е сред десетте финалисти на престижния национален конкурс "Мениджър на годината" през 2015, 2016 и 2017 г.

NoviniteGroup пожелават успех на всички победители.

Официалната церемонията по връчването на наградите ще бъде обявена скоро.

Водещи

Най-четени