Първата втора пенсия – през 2021 г. 12.04 | 17:44

С 252 млн. лева по-малко ще вземе НОИ от хазната за изплащането на пенсии през т.г.

От iNews.bg

Втората половина на 2021 г. ще започне изплащането на първите пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това съобщи в Русе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, коментирайки различните възможности за формиране на пенсия, предаде БНР.

Право на пенсия имат всички, които са родени след 1959 г. и са задължени да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, припомни той. Реформите в пенсионната система дадоха възможност обаче натрупаните средства по индивидуалните партиди да бъдат прехвърлени към НОИ. В тези случаи бъдещите пенсионери няма да имат втора пенсия, уточни министър Петков.

"Тогава те ще получават пълен размер на пенсия от първия стълб. Ако те 5 години преди навършване на пенсионна възраст са членове на универсалния пенсионен фонд, остават в него и съгласно наредбата, която в момента се подготвя за фазата на изплащане, ще имат възможност да получават пенсия или друг пенсионен продукт, защото в проекта са предвидени различни опции", посочи той.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков припомни, че влязлата в сила през 2015 г. реформа в първия пенсионен стълб вече дава резултати за финансовото му стабилизиране. За 2019 г. се предвижда държавният бюджет да финансира недостига в осигурителната система с около 3.9 милиарда лева, което е намаление с около 252 милиона лева спрямо 2018 г.

Водещи

Най-четени