Убитият ягуар Алонсо се превръща в експонат 05.08 | 09:35

Според директора на зоопарка в Ловеч животното нападало пазачите си в гръб

От Теодора Кокаланова

Ягуарът Алонсо, който избяга от Ловешкия зоопарк и бе застрелян в неделя (3 август) ще бъде препариран и показван като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм. "Такова е нашето желание и намерението на общината", заяви директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.

Засега обаче тялото на убитото животно лежи в хладилна камера в зоопарка, а колко ще струва препарирането му, още никой не може да каже, информира в. "24 часа". "Затварям телефона на всеки, който ми звъни и казва: "Честит трофей", сподели ловецът Денко Николов, който гръмна ягуара в главата.

Според директора на зоопарка ягуарът Алонсо е бил доста агресивен и друг път е нападал пазачите и работниците в зоопарка. Седемгодишният Алонсо и майка му Полина били едни от най-агресивните и коварни хищници в цялата зоологическа градина. Те издебвали момента в който работниците влизали да почистват клетките им и се нахвърляли срещу тях в гръб, съобщава в. "Монитор".

Спирала ги обаче предпазната мрежа, отделяща помещенията в клетките. При един от случаите Алонсо откраднал ботуша на един от пазачите си, а при друг случай – работното му яке. По думите на директора на зоопарка д-р Феодор Вацов 70-килограмовият хищник успял да напусне клетката, когато работникът, който я почиствал, забравил само за няколко минути вратата отворена.

Когато видял пропуска си обаче, било вече късно. Ягуарът бил излязъл навън и обикалял около клетките на майка си Полина и на лъвовете. Изплашен, хищникът се мушнал и потънал в храстите зад клетките.

"Беше на два метра от една дупка в оградата. Ако беше я преминал, щеше да навлезе в неконтролирана зона, откъдето можеше да тръгне навсякъде, включително и към града. В близост е имало човек с упойващи стрелички, но беше сметнато, че заради храстите те няма да го улучат. А още един погрешен опит щеше съвсем да го подплаши и да го накара да се скрие, да избяга или да нападне. Затова се реши да бъде убит", отбеляза д-р Вацов. 

Водещи

Най-четени