Разбиха банда за изнудване, имала списъци с имена и ЕГН-та 01.04 | 16:41

Обикноено такива групи се занимават и с купуване на гласове, казват от прокуратурата

От iNews.bg

Списъци с имена и единни граждански номера са били намерени при обиските на членовете на престъпна група, изнудвала длъжници на фирма за бързи кредити.

"Проверява се дали става дума за набиране на лица за гласуване срещу заплащане", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев, цитиран от БНР.

Ръководителят на Специализираната прокуратурата Валентина Маджарова уточни, че разследването по тази линия продължава, но че е обичайна практика подобни групи да се използват и за изборна търговия.

"И това е така по много обяснима причина. Първо, те разполагат с изградената структура. Второ, между членовете на тази група са налице т.нар. доверителни отношения и връзки, и конфиденциалност, разбира се. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица. Тези престъпления против политическите права на гражданите са изключително обществено опасни по една обикновена причина – купеният вот не би довел до нещо по-различно от генериране в бъдеще на корупционни практики, което път вече е в приоритета на специализираната прокуратура", каза Маджарова.

Водещи

Най-четени